Maisto netoleravimas (IgG)

Kas yra padidėjęs jautrumas maistui / netolerancija (IgG)?

Padidėjęs jautrumas maistui arba maisto netoleravimas atsiranda, kai žarnyno barjeras tampa pralaidus. Nepilnai suvirškintos maisto dalelės patenka į kraują, kur imuninė sistema jas atpažįsta kaip svetimas ir pradeda gaminti IgG antikūnus. Tai sukelia lėtinį uždegimą, kuris gali būti susijęs su tokiomis sveikatos problemomis kaip migrena, dirgliosios žarnos sindromas, depresija, lėtinis nuovargis ir autoimuninės ligos.

Kaip diagnozuojamas maisto netoleravimas?

Maisto netoleravimo diagnozė dažniausiai atliekama šiais būdais:
1

Simptomų dienoraštis:

suvartotų maisto produktų ir simptomų registravimas, siekiant nustatyti galimus simptomus sukeliančius maisto produktus.

2

Eliminacinė dieta:

laikinai pašalinti nepageidaujamus maisto produktus iš mitybos ir palaipsniui juos vėl įtraukti, stebint organizmo reakcijas.

3

IgG kraujo tyrimas:

Šiuo tyrimu nustatomi IgG antikūnai prieš tam tikrus maisto produktus. Didesnis šių antikūnų kiekis rodo galimą netoleravimą.

Kas yra maisto netoleravimas (IgG)?

Tipiški maisto netoleravimo simptomai:
  • Pilvo pūtimas
  • Pilvo skausmas
  • Viduriavimas arba vidurių užkietėjimas
  • Galvos skausmas
  • Nuovargis
  • Sąnarių skausmas
  • Odos problemos, pvz., egzema

Maisto netoleravimas ar alergija maistui

Labai svarbu suprasti skirtumus tarp maisto netoleravimo ir alergijos maistui. Maisto netoleravimas (IgG) susijęs su IgG antikūnais ir sukelia uždelstus ir ne tokius sunkius simptomus, tokius kaip virškinimo problemos ir nuovargis. Diagnostika apima simptomų stebėjimą, eliminacinę dietą ir IgG kraujo tyrimus. Priešingai, maisto alergija yra susijusi su IgE antikūnais, kurie sukelia tiesiogines ir galimai sunkias reakcijas, tokias kaip dilgėlinė, patinimas ir anafilaksija, diagnozuojama atliekant odos dūrio testus ir IgE kraujo tyrimus.

Kitos žinomos su maistu susijusios imunologinės ligos

Glitimo netoleravimas (nesusijęs su celiakija)

  • Mechanizmas: Mechanizmas: nėra iki galo išaiškintas, tačiau nesusijęs su autoimuniniu atsaku ar IgE antikūnais.
  • Simptomai: panašūs į kitų maisto produktų netoleravimo simptomų, pavyzdžiui, pilvo pūtimas, pilvo skausmas ir nuovargis.
  • Diagnozė: Po to, kai simptomai pagerėja, taikant dietą be glitimo, atmetama celiakija ir alergija kviečiams.

Celiakija

  • Mechanizmas: Autoimuninis sutrikimas, kai suvalgius glitimo pažeidžiama plonoji žarna.
  • Simptomai: Taip pat gali sutapti su glitimo netoleravimu, tačiau gali pasireikšti mitybos trūkumas ir sunkesnis žarnyno pažeidimas.
  • Diagnozė: kraujo tyrimai dėl specifinių antikūnų (tTG-IgA) ir plonosios žarnos biopsija.

Laktozės netolerancija

  • Mechanizmas: Laktazės fermento trūkumas, dėl kurio nesugebama virškinti laktozės.
  • Simptomai: Po pieno produktų vartojimo atsiranda pilvo pūtimas, viduriavimas ir dujos.
  • Diagnozė: vandenilio iškvėpimo testas, laktozės toleravimo testas ir genetiniai tyrimai.

Eozinofilinis ezofagitas (EoE)

  • Mechanizmas: Lėtinė imuninės sistemos liga, kai stemplėje kaupiasi eozinofilai, dažnai sukeliama maisto alergenų.
  • Simptomai: Sunkumas ryti, krūtinės skausmas ir maisto užkimšimas.
  • Diagnozė: Endoskopija su biopsija, kraujo tyrimai eozinofilų kiekiui nustatyti ir eliminacinė dieta.